SLOBODNA MISAO O KNJIGAMA
   Cilj ove rubrike je da informiše zainteresovane o literaturi, pre svega, vezanoj za Jehovine Svedoke i njihove doktrine, a i šire. Mnoge knjige koje se ovde spominju nisu nikada prevedene na naš jezik, ali ću se ja potruditi da  napravim detaljan pregled svih onih koje sam pročitao. U nekim slučajevima ću, možda samo prevesti komentare drugih analitičara, to uglavnom tada, ako knjigu nisam pročitao. Takođe pozivam sve čitaoce da podele svoja mišljenja ili interesantne preporuke za knjige koje ovde nisu spomenute.
Growing up in Mamas's Club
by Richard E. Kelly

Detinjstvo i odrastanje unutar organizacije Jehovinih Svedoka.
Ova knjiga je napisana veoma lakim i jednostavnim stilom ali daje dubok uvid u razmišljanja i shvatanja jednog dečaka (autor R.E.Kelly piše o sebi) dok odrasta pod jakim uticajem svoje majke, veoma aktivne pionirke i vernice. Autor opisuje kako i zašto je prihvatao sva usmerenja koja su mu bila nametana, kako je polako napredovao u Organizaciji, kako je bio primljen u Bruklinski Betel i kako je na kraju, iz potrebe da bude iskren, pre svega sam sa sobom, napustio Betel i Jehovine svedoke. Kelly iznosi sva svoja iskustva na veoma objektivan i iskren način. Kada piše o sebi, ne ulepšava činjenice i digađaje i takođe kada piše o Organizaciji, ne izbegava da spomene dobre strane. Ova knjiga nikako nije nadahnita mržnjom ili osvetom prema organizaciji Jehovinih svedoka. Knjiga jednostavno prikazuje realnu sliku o jednom životu, koji potvrđuje činjenicu da nisu svi ljudi stvoreni da budu samo sveštenici i propovednici, ali takođe ukazuje na  zablude unutar ove Organizacije. Ljudske potrebe, želje, interesi, nadanja, kreativnost i težnje mogu biti veoma različite od osobe do osobe i ostvarivanje tih ciljeva nije zlo samo po sebi. Sa druge strane, suzbijanje individualnih potencijala vodi do gubitka ljudskosti i nesretnog života, i to ova knjiga, kroz svoju priču, na predivan način pokazuje.
Koliko je meni poznato, ne postoji prevod na Srpskom ili Hrvatskom jeziku i moram da priznam kada sam knjigu pročitao, dobio  sam želju da ovu knjigu prevedem na naš jezik (pošto sam prevodio za Organizaciju dok sam bio Svedok) samo je pitanje vremena i da li postoji dovoljno interesa za knjige ovog tipa na našem govornom području?
U svakom slučaju preporučejem ovu knjigu svakome ko želi bolje da shvati ovu Organizaciju ili svoja lična osećanja.
MOB
"Visions of Glory--A History and a Memory of Jehovah's Witnesses" (New York: Simon and Schuster, 1978, out of print). by Barbara Grizzuti Harrison


Autor ove predivne knjige, Barbara Grizzuti Harison (1934 - 2002) je bila proslavljena Američka novinarka i autorka i dobitnica brojnih priznanja za svoja literarna dela. Manje poznata činjenica je da je ona odrasla pod strogim nadzorom i uticajem svoje majke koja je bila Jehovin Svedok i to je bilo od presudnog uticaja u Barbarinoj odluci da se veoma rano "krsti" i postane Jehovin svedok. Nedugo nakon krštenja je bila primljena u Bruklinski Betel, gde je sarađivala sa rukovodećim ličnostima svog vremena i lično ih poznavala (između ostalih N. H. Knorr i Frederick Franz). Sa svoje 22 godine, Barbara je napustila Betel i Organizaciju i počela sa svojim visokim školovanjem, koje joj je do tada bilo zabranjeno. Gotovo 20 godina kasnije, Barbara je, sada već kao proslavljeni autor, napravila izcrpnu studiju ove organizacije i kombinovala svoja otkrića sa ličnim sećanjima i iskustvima.
  Knjiga je napisana predivnim literarnim stilom i Barbara, često iskrena, duhovita i vedra u svojim razmišljanjima, iznosi veoma važne  poglede na ovu Organizaciju. Ova knjiga je pomogla mnogim ljudima tog vremena da uvide istinu "iza zatvorenih vrata" i oslobode se iluzija u kojima su živeli. Ptevod ove knjige na našem jeziku, na žalost, ne postoji i knjiga je izvan štampe i u Americi. Ja posedujem pdf. kopiju na Engleskom, u originalnom izdanju i ako ste zainteresovani možete me kontaktirati. contact
Combating Cult Mind Control  by Stephen Hassan .  Aquarian Press
(27. September 1990)

Ovo je, takođe, jedna od najvažnijih knjiga za bivše Jehovine svedoke, mada može biti od koristi i aktivnim članovima. Autor, Steven Hassan, je bivši član kulta "Moonies", koji je naročito bio aktuelan osamdesetih godina prošlog veka. Posle napuštanja ove Organizacije (u kojoj je inače bio na visokoj poziciji), Steven se angažovao u, takozvanom, deprogramiranju i exit-counceling, bivših članova mnogobrojnih destruktivnih kultova. To je postalo predmet njegovih istraživanja tokom decenija sve do danas i vredi spomenuti da je Steven Hassan svetki priznata ličnost u ovoj oblasti psihologije.
    Jehovini svedoci se spominju samo na kraju knjige, u listi poznatih Organizacija koje deluju na principima destruktivnih kultova, ali važno je reći da u sadržaju knjige, autor Hassan, analizira principe i metode kontrole misli koja se u ovim grupama sprovodi. I ako su primeri uzeti iz nekih drugih grupa, osobe koje su upoznate sa Jehovinim svedocima će pronaći brojne paralele sa principima i metodama ove Organizacije.
Knjiga daje brojne konkretne savete kako pomoći osobama koje su bile žrtve kontrole misli i kako se reintegrisati u normalne životne tokove. Koliko je meni poznato, ne postoji prevod na Srpski ili Hrvatski jezik, ali ako neko poseduje dodatne informacije, molim da me obavestite.
Cults in Our Midst: The Hidden Menance in Our Everyday Lives by Margareth Thaler Singer with Janja Lalich

U ovoj knjizi se Jehovini svedoci, doslovno, nigde ne spominju, ali isto može da se kaže kao i za "Combating Cult Mind Control" od Steven Hassan-a. (Vidi predhodni članak)
Svetski priznati psiholog, Margareth Thaler Singer, razmatra metode kontrole misli u destruktivnim kultovima i čitaoc koji poznaje Jehovine svedoke i njihove metode će nedvosmisleno videti vezu.
"Crisis of Conscience - The struggle between loyalty to God and loyalty to one's religion" by Raymond Franz

Slobodno mogu da kažem da je ovo jedna od najvažnijih knjiga ikada napisanih o Organizaciji Jehovinih Svedoka. Koliko je meni poznato ne postoji prevod na Srpski ili Hrvatski jezik, ali ću ja ukoro objaviti malo detaljniju analizu ove predivne knjige.
"In Search of Christian Freedom" by Raymond Franz

Ova knjiga je napisana kao logički nastavak "Crisis of Conscience" i daje dublji uvid u doktrinarne grške Organizacije i razmatra Biblijske principe Hrišćanske slobode.
"Gentile Times Reconsidered"
by Carl Olof Jonssen

Fascinantna studija na temu datuma prvog uništenja Jerusalima i implikacije na proračune i predviđanja vezana za ovaj datum. Ne postoji prevod na Srpskom ili Hrvatskom.
The Four Presidents of the Watch Tower Society
by Edmond C. Gruss


U ovoj knjizi autor Gruss, zajedno sa dva anonimna saradnika, iznosi manje poznate detalje o ranom Istorijatu Jehovinih svedoka. Primer: Knjiga govori o grupi "Salon Association" i zašto je kasnije Russell poricao da je ikada bio član ove grupe? Kako je "Salon Association" bila inkooperisana u Russell-ova delovanja? Zašto je Rosa Bell spomenuta u časopisu "Zions Watchtower" kao jedna od sedam direktora Kule Stražare? Kako se "uklapanje" datuma proročanstava usklađivalo sa prodajom literature?  Kako je Jehova postavio zahtev za određeni broj sati koji treba provesti u službi? itd. itd. itd.
Captives of a Concept (Anatomy of an Illusion) by Don Cameron


Bivši starešina Jehovinih svedoka, Don Cameron, u ovoj knjizi iznosi iscrpne studije i činjenice o istorijatu Jehovinih svedoka i razlozima zašto ova Organizacija ne može biti  nadahnuta od Boga. Između ostalog, on iscrpno analizira manipulacije oko Mateja 24:45-47 i promena u primeni termina "Verni i razboriti rob" kroz celu istoriju ove Organizacije.
Knjiga je napisana objektivnim i autoritativnim stilom i daje izvanredan uvid u delovanja i zablude  Organizacije Jehovinih svedoka.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.