Blog

PRAVI I LAZNI JEHOVINI SVEDOCI

Posted on August 7, 2013 at 5:25 AM

Pravi i lažni Jehovini svedoci

 

Koliko je važno u životu biti iskren prema samom sebi? Koliko je važno biti otvoren i pošten prema sopstvenim  osećajima, mislima i stavovima i kolika je hrabrost potrebna da se prizna, pre sve svega samom sebi, a onda i drugima, ko smo i šta smo? Da li je ispravno živeti dvostrukim životom i zavaravati se da smo neka druga osoba, dak pokušavamo da potisnemo i ignorišemo sve negativne  osobine i karakterne crte, koje su deo nas? Zašto su sva ova pitanja važna?

.

Pre izvesnog vremena, u komentaru na jednu od mojih video prezentacija, jedna osoba je izjavila da ja nikada zaista nisam ni bio Jehovin svedok. Suština ove poruke je da i ako sam formalno bio član ove Organizacije, u suštini sam bio lažan Jehovin svedok i zato sam na kraju postao „otpadnik“. Ovaj komentar me je naveo na razmišljanje i kroz bliže istraživanje i analizu mnogih iskustava na forumima na engleskom, mnogih bivših i sadašnjih svedoka, došao sam do nekih interesantnih zaključaka.

.

Dok sam bio starešina u ovoj Organizaciji, primetio sam da se ne drže svi u istoj meri svih pravila koja Kula stražara promoviše kao Božija i kao obavezu za sve Hrišćane. Na primer, neki roditelji će uprkos neprekidnom ponavaljanju Vodećeg tela da mladi ne bi trebali da idu na više školovanje, ipak poslati svoju decu na fakultet, dok će drugi roditelji dosledno da obesrabruju svoju decu od ovakvog koraka. Neki roditelji će poučavati svoju decu da ne žure sa krštenjem dok su premlada, dok će neki drugi roditelji slediti savet Vodećeg tela i ohrabrivati svoju decu na taj korak već sa 11 ili 12 godina. U slučaju kada su mladi isključeni, neki roditelji će i dalje održavati tajni kontakt sa svojom decom, dok će se drugi držati strogog pravila Kule stražare i prekinuće svaki kontakt.  Mnogi odrasli članovi i često starešine, imaju veoma različite poglede na pitanje šta je pošteno a šta ne na profesionalnom planu i prijavljivanju prihoda za poresku upravu. Obično sam imao priliku da vidim potpuno drugo lice nekih duhovnih osoba, kada je bila u pitanju egzistencija i novčana dobit. Dalje, mnogi mladi kršteni svedoci vode jednu vrstu duplog života, u kome su redovni na sastancima i drugim formama obožavanja, ali u privatnom životu, tajno, sebi dopuštaju neke neispravne stvari, dok se neki drugi mladi ili totalno posvete religioznom životu ili iz potrebe da budu iskreni i da ne žive u laži, napuste Organizaciju.

.

Sve su to pravi Jehovini svedoci, ali je interesantno šta se događa sa nekim Svedocima, koji se dosledno i stoprocentno drže pravila Kule stražare. U nekim slučajevima, držati se ovih pravila stoprocentno donosi razočarenje i štetu. To oni koji neprekidno prave kompromise i žive „negde između“ uz izgovor da niko nije savršen, ne mogu da znaju jer nisu to nikada iskusili. Sa druge strane, kod onih koji pokušavaju da se drže pravila do zadnjeg slova, ponekad dolazi do procesa buđenja u kome osoba shvati da je bila izmanipulisana od strane vodećih struktura. Razočarenje tada može navesti osobu da napusti Organizaciju. Mnogi od tih koji napuste čak i nisu doživeli nikakvu štetu, ali jednostavno ne žele da prave kompromise ni da se pretvaraju da su neka druga osoba. To je naročito česta pojava kod mlađih članova.

.

Tužna činjenica je da tada, sve te iskrene osobe bivaju gurnute u istu grupu „otpadnika“ i Sotoninih saradnika, a ostali članovi se ohrabruju (uključujući i najbližu porodicu) da prekinu svaki kontakt sa ovim osobama. Tada će oni koji prave kompromise ili žive dvostrukim životom, da upere prst u ove „otpadnike“ i sa ponosom da konstatuju da oni nisu nikada ni bili Jehovini svedoci...

...Kamo sreće da nisu, ali pitanje: Ko su pravi a ko lažni Jehovini svedoci za mene i dalje ostaje ne odgovoreno.

.

PS. Ako želite da podelite svoje iskustvo, a želite da ostenete anonimni, možete mi poslati ličnu poruku, a ja ću iskustvo objaviti bez privatnih informacija.

 

MOB

 

Categories: Moja razmisljanja i secanja

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply dino m
5:36 AM on August 13, 2013 
Pravi,lazni,iskljuceni,svijet,harmagedon,prezivljavanje,unistenje
,od svega toga nekad bas zaboli stomak. Sta je u svemu tome covjek ,igracka.
Reply dino m
4:43 AM on August 13, 2013 
Neko moje razmisljanje. Postoje ljudi koi su jehovini svjedoci, koji nisu jehovini svjedoci i koji su bili jehovini svjedoci. 3 grupe ljudi. Ne ima i cetvrta grupa Pravi Jehovini svjedoci i Bog zna koji su ti.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.